Spektraltuning i lanthanid-doterede uorganiske systemer til forbedring af solcellers effektivitet

Ph.d.-forsvar, mandag d. 26. november 2018. Harish Lakhotiya.

20.11.2018 | Olivia Elsebeth Belling-Nami

Harish Lakhotiya.

Dette forskningsarbejde sigter direkte på at forbedre effektiviteten i solceller af krystallint silicium (Si) gennem at reducere det spektrumtab, som opstår på grund af spektrale uoverensstemmelser mellem sollys-spektret og absorptionsspektret for Si. I løbet af sine ph.d.-studier har Harish undersøgt Er-doterede TiO2- og NaYF4-systemers opkonvertering af 1500 nm fotoner til fotoner, som kan absorberes af solceller fremstillet af c-Si. Effektiviteten af denne foton-opkonvertering blev sikret gennem forbedring af de nævnte materialer og anvendelse af Au-nanodiscs. Disse Au-nanodiscs, såkaldte plasmoniske strukturer, forbedrede den begrænsede absorption af erbiumioner ved at koncentrere det indfaldende lys omkring doteringsstofferne. Harish har undersøgt og sammenlignet luminescensen fra begge systemer med og uden Au-nanodiscs og har redegjort for fordele og ulemper ved begge systemer i relation til den tiltænkte fotovoltaiske anvendelse.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Fysik og Astronomi og ved Interdisciplinært Nanoscience Center (iNANO), Science and Technology, Aarhus Universitet.

Tid: Mandag den 26. november 2018 kl. 13.00
Sted: bygning1532, lokale 116, Auditorium G1, Ny Munkegade 120, Aarhus Universitet
Afhandlingens titel: Materials and plasmon optimization for efficient upconversion in Er-doped TiO2 and NaYF4  : Towards c-Si solar cell efficiency enhancement
Kontaktinfo: Harish Lakhotiya, e-mail: harish.lakhotiya@phys.au.dk , tlf.: +45 50229739
Professor Jan Christoph Goldschmidt, Division Solar Cells - Development and Characterization, Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (ISE), Tyskland
Seniorforsker Eugen Stamate, Institut for Energikonvertering og -lagring, Danmarks Tekniske Universitet
Professor Jan Arlt (formand), Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet
Lektor Brian Julsgaard, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet
Professor Peter Balling, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Afhandlingen ligger til gennemsyn hos Graduate School of Science and Technology/GSST, Ny Munkegade 120, bygning 1520 og 1521, 8000 Aarhus C.