Ph.d. -forsvar, mandag den 21. oktober 2019

21.10.2019 | Vibeke Lundbye Westphall

Søren Dollerup Nielsen

Bakteriel healing af revner i cementbaserede materialer

Ph.d.-forsvar, mandag den 21. oktober 2019. Søren Dollerup Nielsen.

I løbet af sit ph.d.-studium har Søren Dollerup Nielsen arbejdet med udviklingen af en mikrobielt induceret selvhelende cement ved anvendelse af CaCO3-udfældende endosporedannende bakterier. Endosporerne af disse bakterier blev indlejret i superabsorberende polymerer (SAP) til at beskytte de bakterielle endosporer, og som et produkt der let kan tilsættes cementblandingen før støbning. Indtrængning af vand, når der opstår revner i det hærdede cementholdige materiale, inducerer SAP’en til at kvælde op og forsegle revnerne. Den opkvældede SAP skaber et miljø, hvor de bakterielle endosporer vil spirer, vokse og udfælde CaCO3 til at udbedre revnerne. Udviklingen af ​​et sådant mikrobielt induceret selvhelende cementbaseret materiale krævede fremskridt af flere nye teknikker, herunder mikrokalorimetri af mikrobiel varmeproduktion, optisk sansning af pH og O2 inde i revner i hærdet cementpasta og syntese af nye pH-responsive SAP'er.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Center for Geomikrobiologi / Sektion for Mikrobiolgy, Bioscience, Science and Technology, Aarhus Universitet.

Tid: Mandag den 21. oktober 2019, kl. 15.00
Sted: Aud. G1 1532-116 (første del), G3 1532-218 (andel del) Institut for Matematik
Afhandlingens titel: Microbiallly Induced Healing of Oil Well Cement
Kontaktinfo: Søren Dollerup Nielsen, e-mail: soren.dollerup@bios.au.dk, tel.: +45 22305334