Nye byggeklodser til kvantecomputere: gates i superledende mikrochips

Ph.d.-forsvar, mandag den 25. november 2019. Niels Jakob Søe Loft.

25.11.2019 | Sunitha Satkunam

Niels Jakob Søe Loft

Kvantecomputere – maskiner, der regner ved at følge kvantemekanikkens love – har nogle teoretisk stærke fordele i forhold til de klassiske computere, vi kender fra hverdagen. Den kan løse visse opgaver langt hurtigere, og derfor er den et eftertragtet mål for virksomheder såvel som regeringer. Mange moderne kvantecomputere består af superledende elektriske kredsløb på en mikrochip.

Som en del af sine ph.d.-studier har Niels Jakob Søe Loft studeret hvorledes disse mikrochips kan designes for at opnå bedre kvantecomputere. Bl.a. har han foreslået en ny kvantemekanisk gate. Den nye gate virker på fire kvantemekaniske bits, hvilket giver anledning til mere komplicerede beregninger end de sammenlignelige ét- og to-kvantebit-gates, der er implementeret i superledende chips i dag. Resultaterne kan vise sig at være et afgørende fremskridt i udviklingen af kvantecomputere.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Fysik og Astronomi, Science and Technology, Aarhus Universitet.

Tid: Mandag den 25. november 2019, kl. 13.15
Sted: 1525-626, Ny Munkegade 120, 8000 Aarhus C
Afhandlingens titel: Kvantesystemer i kolde atomer og superledende kredsløb
Kontaktinfo: Niels Jakob Søe Loft, e-mail: nsl@phys.au.dk, tlf.: 26 71 18 15