Med et tryk på en knap: beviseligt korrekt software

Ph.d.-forsvar, onsdag den 13. november 2019. Kristoffer Just Arndal Andersen.

13.11.2019 | Sunitha Satkunam

Kristoffer Just Arndal Andersen

I løbet af sit ph.d. Studium har cand.scient. Kristoffer Just Arndal Andersen forsket i automatisering af matematiske metoder til at påvise korrektheden af samtidige programmer – programmer der kører flere beregninger på samme tid. Med sine kollegaer i forskningsgruppen Logik & Semantik har Kristoffer udviklet værktøjer, der med en beskrivelse af et programs ønskede opførsel forsøger at afgøre om en konkret implementation lever op til forventningerne. De seneste 20 års succesfuld forskning i matematikken bag flertrådet og distribuerede programmer har givet os kraftfulde matematiske systemer til at udtrykke og ræsonnere omkring sådanne programmer - såkaldte “programlogikker”.

Prisen for denne udtrykskraft er øget kompleksitet af de involverede matematiske argumenter.

Ph.d.-afhandlingen demonstrerer to tilgange til at håndtere sådanne beviser ved hjælp af automatiske værktøjer, “Caper” og “Distributed Protlet Combinators” (DPC), der hjælper softwareudviklere med bevisførelsen for korrektheden af hhv. Flertrådet og distribuerede programmer. Kristoffer har med de opnåede resultater demonstreret anvendeligheden af matematisk velfunderet teknikker i skabelsen af effektive værktøjer til udvikling af korrekt, fejlfri software.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Datalogi, Science and Technology, Aarhus Universitet.

Tid: Onsdag den 13. november 2019, kl 13.00
Sted: Bygning 5335, lokale 295, Nygaard-295, Institut for Datalogi, Aarhus Universitet, Finlandsgade 21, 8200 Aarhus N
Afhandlingens titel: Automatic Program Verification
Kontaktinfo: Kristoffer Just Arndal Andersen, e-mail: kja@cs.au.dk, tlf.: 23986950